Webmail APPC   |   Qui som?   |   On som?   |    Contactar

 1344297219 FaceBook 24x24 1344297235 Twitter 24x24 1344297239 Google 24x24 1344297242 Youtube 24x24

Trajectòria

obras con excavadora

Els inicis

El 16 de setembre de l'any 1977 es reuneixen vuit famílies, amb la voluntat de resoldre un problema comú: els seus fills queden exclosos de les escoles per les seves mancances, i decideixen crear un centre per als seus fills. El 22 d'octubre 1977 es crea i legalitza l'Associació Pro-Centre de Paràlisi Cerebral, que més tard es denominarà Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC).

El següent pas va ser buscar un local, que va ser cedit per l'Arquebisbat de Tarragona, al carrer August número 23 de Tarragona. Així comença a funcionar, d'una manera precària, el centre, en què es fan tractaments de rehabilitació física i sensorial.

A principis de l'any 1979 l'entitat es trasllada a un altre local més gran, també cedit per l'Arquebisbat de Tarragona, concretament a la Via Augusta sense número de la nostra ciutat, que al cap de dos anys és insuficient, ja que hi havia més de 20 alumnes.

 

escuela antiguaUna nova escola

A principis de l'any 1981 el servei es trasllada a l'actual emplaçament, situat a la Muntanyeta de Sant Pere de Tarragona, al barri de Sant Pere i Sant Pau. Es tracta d'un terreny i un edifici d'una sola planta, una antiga escola abandonada que l'APPC condiciona dins les seves possibilitats. Aquestes instal·lacions també són cedides per l'Arquebisbat de Tarragona, però uns anys més tard l'Associació les compra i es consolida el centre de Paràlisi Cerebral com una escola d'educació especial, que més tard es denominarà Centre la Muntanyeta. Actualment l'escola té un concert educatiu amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya de 5 unitats i hi assisteixen 41 alumnes.

Des de l'inici i fins l'actualitat, el Centre ha patit diferents remodelacions per poder adequar l'equipaments a les noves necessitats emergents.

 

En marxa el taller ocupacional

L'any 1986, davant la necessitat de donar ocupació als alumnes que acabaven l'escola, l'APPC idea el projecte de construir un taller.

El gener de 1990, després d'ampliar l'edifici en més de 300 metres quadrats, es posa en funcionament el Centre Ocupacional Gresol, amb una capacitat màxima per a 25 usuaris. Una xifra que ja fa anys que té superada. Actualment el servei atén més de 30 persones.

 

La construcció de la residència

L'any 1992 l'APPC comença a treballar en el projecte d'ampliació del Centre Ocupacional i al mateix temps, en la creació d'una residència, que sigui el substitut de la llar de cadascuna de les persones assistides quan els seus pares no les puguin atendre.

L'any 1998 es consensuen amb la Generalitat de Catalunya els detalls d'espais i finançament, i al juliol de l'any 1999 els consellers Sr. Comas i Sr. Rius col·loquen la primera pedra de l'edifici.

 

La Fundació Privada La Muntanyeta                                

El 1999 es crea, per voluntat de l'APPC, la Fundació privada La Muntanyeta, amb les mateixes finalitats que l'APPC, però s'hi afegeix la tutela, per tal que les persones assistides que ho necessitin puguin ser tutelades des d'una entitat que forçosament tindrà una visió molt propera de la realitat del tutelat.

residencia-entradaL'any 2001 s'acaba la primera fase del projecte ocupacional i residencial, de 1.247 m2 que consta dels serveis de cuina, menjador, bugaderia, infermeria i administració. Els espais de centre de dia i els residencials construïts compten en l'actualitat amb 24 places.

Al novembre de 2002 s'obre i entra en funcionament la Residència Trèvol, amb 12 usuaris. Actualment, i des de ja fa molts anys, la residència es troba al límit de la seva capacitat, amb totes les places cobertes.

 

Els reptes de futur

Els reptes de futur de l'entitat passen per poder ampliar els seus serveis i donar així resposta a la demanada actual. Actualment, la Fundació La Muntanyeta treballa en un projecte de rehabilitació de l'antic insitut del barri de Bonavista, a Tarragona, que esdevindrà una residència per a 60 persones i un centre ocupacional de 50 places. Podeu trobar més informació del projecte La Muntanyeta Bonavista a la seva pàgina web.